středa 21. května 2014

Recepty pro prťata

Někteří z vás to již znají, jiní se s tím možná setkají zanedlouho...zahájení příkrmů u miminek. Začíná se obvykle mrkví, dýní, atd... Ale co dál? Dochází vám nápady? Proto se chceme podělit o naše zaručené recepty a inspirovat váš jídelníček. Budeme rádi i za vaše tipy, ze kterých máme v plánu sestavit kuchařku.
Začínáme třemi recepty...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

BRAMBOROVÁ KAŠE S MRKVÍ A KUŘECÍM MASEM (od 6 měsíců)

suroviny: brambory, kojenecké/mateřské mléko, máslo, mrkev, kuřecí maso

Uvařené brambory vyšleháme s mlékem a kouskem másla do hladka. Mrkev nastrouháme a
uvaříme spolu s masem do měkka. Maso pak nadrobno nakrájíme.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

KVĚTÁK S VEJCEM A S BRAMBOREM (od 6 měsíců)

suroviny: květák, brambory (zhruba ve stejném poměru), vejce, voda, olej/máslo

Květákové růžičky omyjte a dejte vařit. Oloupejte a omyjte brambory, nakrájejte je na kostičky, znovu je propláchněte vodou a přidejte ke květáku. Do vody přidejte také trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Dejte vařit vejce. Uvařený květák a brambory s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Z uvařeného vejce vyndejte žloutek a rozmačkejte ho vidličkou do zeleniny. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Tip:
Vejce vařte minimálně 10 minut, raději však více. Jen tak budete mít jistotu, že došlo ke zničení případných bakterií ve vejci (např. salmonel). Květák působí nadýmavě, zařazujte jej proto do stravy opatrně. Nejnadýmavější částí květáku je stonek, pro dítě proto používejte pouze vrcholové části.
Připravený pokrm není možno mrazit.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

BANÁNOVÉ PYRÉ (od 6 měsíců)

suroviny: banán, kojenecké/mateřské mléko

Zralý banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s trochou kojeneckého/mateřského mléka.

Tip: Vybírejte opravdu zralé banány (žluté plody se začínajícími černými tečkami). Nezralé
banány jsou pro dítě špatně stravitelné. Zrání plodu můžete urychlit tak, že banán uzavřete do
mikrotenového sáčku a necháte ho na světle

Žádné komentáře:

Okomentovat