pondělí 26. května 2014

Jarní recepty

Pro všechny, kdo se nedostali na naši první lekci kurzu Potraviny bez tajemství, přinášíme pár jednoduchých receptů k založení...


Chřest ve smetanové omáčce
Do hrnce s vodou přidejte lžičku soli, lžičku cukru a šťávu z půlky citronu, přiveďte k varu. Bílý chřest oloupejte, vložte do vroucí vody a uvařte do poloměkka (cca 5 minut). Vodu nevylévejte, bude se hodit na chřestovou polévku (lze pohodlně zamrazit na další použití). 
V nádobě s tlustým dnem rozehřejte smetanu (10 %), přidejte špetku soli a čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Přidejte nastrouhanou nivu nebo jiný výrazný sýr, můžete zjemnit i oříškem másla. Chřest nakrájejte na menší kousky a nechte prohřát v sýrové omáčce. Ideální přílohou jsou těstoviny typu farfalle. A samozřejmě sklenka dobře vychlazeného bílého vína! Napište mi do komentářů, které máte k chřestu nejraději...

----------------------------------

Sezóna chřestu je už pro letošek za námi, ale jídelníček si můžeme zpestřit i jinými svěže jarními druhy zeleniny. Podíváme se blíže na řapíkatý celer a fenykl:

Salát z řapíkatého celeru
Celer je pro svou jemnou chuť vhodný pro konzumaci za syrova, klidně i jen tak samotný (a namáčený do jogurtového dipu). Pokud máte chuť na rychlý salát, smíchejte celer s jablkem, obojí nakrájené na kousky, přidejte rozinky a zakysanou smetanu. Lehce osolte a posypejte semínky nebo ořechy. Nechte odležet půl hodiny v lednici, aby se chuti krásně spojily. Můžete dochutit citronovou šťávou či trochou pepře.

Teplý salát z fenyklu
Odřízněte spodek bulvy, vyřízněte prostřední tvrdou část a lupeny nakrájejte na tenké proužky. Zakápněte citronem a posolte. Namočte rozinky do bílého vína. Na kousku másla zkaramelizujte dvě lžíce cukru, zalijte deci bílého vína (slitého z rozinek) a nechte svařit na polovinu. Ještě zatepla přelijte odležený fenykl, posypejte rozinkami a podávejte. 

Fenykl ztrácí tepelnou úpravou svou lékořicovou chuť. Pokud ji nemáte rádi, není nic jednoduššího, než přidat fenykl do vroucí vody např. při vaření brambor. Za pár minut je pryč a vy si můžete užívat jeho jemnou nasládlou chuť. 

Trio jarních mušketýrů si jistě zaslouží ještě aspoň jednoho kamaráda - nastrouhejte ředkvičky, smíchejte s tvarohem, lehce osolte a namažte na čerstvý chleba. Sluníčku zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat