čtvrtek 22. května 2014

Co nám přinesl nový občanský zákoník

Změny v občanském zákoníku se mnohdy nedozvíme. Proto jsme se rozhodli pár zajímavých oblastí vypíchnout přímo pro vás. Začneme otázkami bydlení.


Co s nemovitostí, o kterou se nikdo nestará? Kdo se stane jejím vlastníkem?
Nově se bude předpokládat, že byla nemovitost opuštěna, pokud se o ni vlastník nestará po dobu 10 let. Poté připadne do vlastnictví státu. Desetiletá lhůta se začne počítat od účinnosti nového občanského zákoníku, vlastníci nemovitostí tak mají ještě 10 let na to, aby o své nemovitosti začali pečovat. Péčí se rozumí výkon práv a povinností vlastníka (např. opravy nemovitosti a její údržba, placení daně z nemovitostí apod.). K domněnce opuštění nemovitosti může prvně dojít 1. ledna 2024.

Když podle nového zákoníku nepotřebuji souhlas pronajímatele s tím, že ubytuji svého příbuzného, musím mu o tom vůbec říkat? Jaká mám práva jako nájemce?
Pronajímateli je vždy třeba nahlásit aktuální počet osob, které žijí v bytě, protože se od něj zpravidla odvíjí výše úhrad za služby spojené s užíváním bytu (například za úklid a osvětlení společných prostor, popelnice apod.). Zákoník navíc říká, že v bytě by měl žít jen přiměřený počet osob. Tento počet nicméně není dále specifikován, bude záležet vždy na konkrétní velikosti bytu i osob v něm žijících.

Kromě větší ochrany dostal nájemce s novým občanským zákoníkem i nová práva. Může v bytě podnikat, dát část bytu do podnájmu bez souhlasu majitele, pokud v něm sám trvale bydlí, přijímat nové členy své domácnosti, a pokud jde o osoby blízké, nemůže mu to pronajímatel zakázat.

Kdy může dát pronajimatel výpověď z bytu?
Pronajímatel může vypovědět nájem v tříměsíční výpovědní době pouze ze zákonných důvodů, které musí ve výpovědi jasně uvést. Jaké to jsou?
Asi nejčastějším důvodem je hrubé porušení povinnosti nájemce, kterým může být například přenechání bytu do podnájmu, pokud nájemce v bytě sám nebydlí. Dalším z důvodů je odsouzení nájemce pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli, členu jeho domácnosti či na majetku v domě, nebo pokud je nutné byt vyklidit z důvodu veřejného zájmu a nelze jej dále užívat. Důvodem výpovědi může být také fakt, že pronajímatel potřebuje byt pro sebe nebo pro osoby jemu blízké.
Pronajímatel může dát nájemci výpověď i bez výpovědní doby a požadovat, aby nájemce byt odevzdal nejpozději do jednoho měsíce od skončení nájmu, a to za situace, že nájemce poruší svou povinnost zvlášť závažným způsobem. Takovým porušením může být například neplacení nájemného a nákladů na služby za dobu nejméně tří měsíců nebo závažné poškozování bytu.
Pronajímatel musí důvod výpovědi jasně konkretizovat. Tedy uvést, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti, a současně ho v přiměřené době před doručením výpovědi vyzvat k nápravě. Jinak je výpověď neplatná.

Pronajímám si od ledna byt a majitel po mně chce kauci ve výši nájmu za šest měsíců. Je to možné?
Od nového roku na to mají pronajímatelé právo. Kauci mohou požadovat až do výše šestinásobku nájmu.

V nájemní smlouvě mám uvedeno, že nesmím v bytě chovat žádné zvíře. Bude to platit i v příštím roce?
Podle nového zákoníku vám chov zvířat pronajímatel nemůže zakázat, pokud je přiměřený poměrům.

A jak je to se sousedy, pokud máte baráček?
Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi pozemku, na který spadly. Stejně je tomu i s listím, které si po opadání musí uklidit každý vlastník pozemku sám, bez ohledu na to, ze kterého stromu spadlo. Musí nicméně jít o plody spadlé, soused nemůže bez svolení plody otrhat, i kdyby rostly nad jeho pozemkem.


Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/novy-obcansky-zakonik-06a-/










Žádné komentáře:

Okomentovat