sobota 8. listopadu 2014

Podnikatelkou na mateřské

Jedním z témat našeho kurzu pro začínající podnikatele byly i živnosti a povinné registrace, kterými nás provedla Bc. Táňa Vaňková z Živnostenského úřadu v Havířově. A protože padlo pár zajímavých informací, chceme se o ně s vámi rozdělit...

  • Živnost volná nebo vázaná?

Živnosti volné, ke kterým nejsou živnostenským zákonem požadovány speciální dovednosti či praxe, se pouze ohlašují. Stačí splnit všeobecné podmínky - bezúhonnost a plnou svéprávnost. Stačí vám k tomu pouze občanský průkaz a 1000,- pro zaplacení správního poplatku za zápis. Seznam volných živností je uveden v příloze č. 4 Živnostenského zákona.
Oproti tomu pro živnosti vázané, řemeslné a koncesované musíte doložit potřebnou odbornou způsobilost, podmínky najdete v příloze č. 1, č. 2 a č. 3 Zákona. Pokud chcete provozovat činnost, na kterou nemáte oprávnění, můžete mít osobu ustanovenou, tzv. odpovědného zástupce, který podmínky splňuje.
Některé výdělečné činnosti však nejsou živnostmi vůbec - např. zemědělská výroba, autorská tvorba či profese, ke kterým je potřeba státní zkouška (advokáti, soudní znalci aj.).

  • Jaké jsou druhy živnostenského listu?

Živnostenský list se vydává jak pro fyzické osoby, tak i pro právnické (firmy). V současnosti již není ve formě zdobeného papíru, který často visel v kancelářích, ale pouze výpisu z živnostenského rejstříku. Výpis vám zhotoví na počkání na každé pobočce živnostenského úřadu i na místech Czech point, toto je zpoplatněno dle počtu stránek (zvláště u výpisu volné živnosti s uvedeným kompletním seznamem se dostanete již na dvě stránky - zvažte, zda potřebujete všechny vypsané činnosti nebo reálně jen některé. Další nevýhodou příliš širokého seznamu je i kompetence různých kontrolních orgánů provádět dozor a kontroly, i když danou činnost vůbec neprovozujete).


  • Vedlejší nebo hlavní podnikatelská činnost?

Pro provozování podnikání jako vedlejší činnost musíte splnit jednu z následujících charakteristik:
    • student do 26 let
    • zaměstnanec na hlavní pracovní poměr (s účastí na důch. pojištění)
    • rodič na rodičovské dovolené
    • rodič pobírající peněžitou pomoc v mateřství (a zde pouze se souhlasem zaměstnavatele)



  • Co vše lze na živnostenském úřadě vyřídit?

Kromě ohlášení (či přerušení nebo ukončení) živnosti je živn. úřad i centrálním registračním místem. Pomocí jednotného registračního formuláře se zde můžete přihlásit k registraci na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně i správě sociálního zabezpečení. Na jednom místě tak vyplníte své údaje a z uvedených institucí vám již přijde potvrzení (u FÚ přidělení DIČ) o statusu "osoba samostatně výdělečně činná" (OSVČ). 
Nezapomeňte, že ve chvíli, kdy jste v evidenci OSVČ, nemůžete být v evidenci Úřadu práce. Důležité je rovněž zhodnotit, zda zahájením podnikatelské činnosti nepřijdete o některou ze sociálních dávek (příspěvek na bydlení, na děti atd.)

  • Jak je to s placením záloh na zdravotní a sociální pojištění?

Pokud je vaše podnikání vedlejší činností (podmínky viz výše), nemusíte za splnění určitých podmínek platit měsíční zálohy. Existuje totiž vyměřovací základ (stanovuje se každý rok, cca kolem 62 tisíc), při jehož překročení jsou teprve zálohy počítány. Stanovují se na základě ročního přehledu příjmu (viz níže). Při zahájení činnosti v průběhu roku se počítá poměrná část (a je výhodnější ohlásit co nejdřív, aby se vám počítalo maximum měsíců).
Přehled příjmů dokládáte na třech místech: 
    • na finanční úřad - do 31. 3. (v případě využití daňového poradce je lhůta do konce června), který vám vypočte daně
    • na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ)  - do 30. 4. nebo do 30 dnů od podání daňového přiznání, vypočte zálohy na sociální pojištění
    • na vaši zdravotní pojišťovnu - do 30. 4., vypočte zálohy na zdravotní pojištění

Stejně tak se však můžete přihlásit k dobrovolné účasti na pojištění. Může to být praktické hlavně pokud se chystáte na další mateřskou - při splnění určité výše a doby (170 dnů) vám placením nemocenského pojištění vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství. 


  • Můžu podnikat i v zahraničí?

V tuto chvíli je živnostenské oprávnění platné po celé EU na poskytování služeb až na 3 měsíce (pak se musíte, byť na jeden den, vrátit do ČR), vždy si ale v místě poskytování ověřte, zde nevyžadují ještě další náležitosti.


  • Nějaká perlička na závěr?

Pokud máte jedno dítě ve věku do 7 let nebo dvě děti do 15 let a výchova dětí je vaší hlavní činností, tj. zde žena v domácnosti, pak můžete na zdravotní pojišťovně sepsat o této skutečnosti prohlášení a nemusíte platit zdravotní pojištění (platí ho za vás stát).

Žádné komentáře:

Okomentovat