pátek 19. září 2014

Soudní řízení ve vztahu k dětem

Do našeho Centra jsme na 11. září pozvali vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí  (SPOD) Mgr. Miladu Páclovou, aby mohla všem zájemcům přiblížit problematiku soudního řízení o děti. Byla to již druhá schůzka, která se ve spolupráci se SPOD u nás uskutečnila - vzhledem k tomu, že někteří z vás se nemohli zúčastnit, přinášíme krátký přehled. 

Co se tak zhruba okolo dětí soudně řeší? Na příklad určení otcovství (případně jeho popření) nebo úprava poměrů k dětem, včetně stanovení výživného. 

Postup je obvykle takovýto:
1) podání návrhu - není potřeba, aby jej sepisoval advokát, napíšete si ho klidně vy sami, rukou, doma nebo na úřadě, popíšete o co jde a odevzdáte
2) stanovení opatrovníka dítěte - dítě bude zastupovat v soudním sporu a bude dbát na jeho potřeby, zde je to právě OSPOD, kterému tato role přísluší (v případě řízení s cizincem přebírá celou věc většinou mezinárodní odbor právní ochrany dětí, který sídlí v Brně)
3) případné doplnění návrhu - pokud je v návrhu něco nejasného či chybějícího, soud vás vyzve, abyste jej doplnili
4) soudní řízení - prošetří se majetkové, rodinné a osobní poměry a proběhne soud (OSPOD je účastníkem)
5) následuje rozsudek, proti kterému je možno se odvolat nebo se tohoto práva vzdát

Kolik vás to bude stát? Při soudním řízení na úpravu poměrů k dítěti vás soudní výlohy nemusejí strašit. Pokud následuje rozvodové řízení, pak se platí kolek 2000,-, můžete si však v tíživé situaci zažádat o odpuštění poplatku. A při soudním určení otcovství se platí veškeré soudní výlohy, včetně odborných posudků - pokud tedy podáte návrh vy a nebudete vítěznou stranou, čeká vás částka okolo 10 tisíc. 

Podívejme se blíž na jednotlivé oblasti - začneme určením otcovství.
V manželství je otcem automaticky manžel. Dokonce i v ochranné lhůtě 300 dní od rozvodu bude stále zapsán v rodném listě dítěte jako jeho otec, přestože skutečnost může být zcela odlišná (tzv. domněnka otcovství). Pokud po rozvodu čekáte dítě s novým partnerem a chcete, aby byl otcem veden on, čeká vás nejspíš nejjednodušší varianta, a to sňatek. V opačném případě je nutné, aby předchozí manžel podal žádost o popření a nový partner se ideálně zároveň s tím přihlásit o otcovství. 

Jestliže s partnerem nejste sezdáni, pak vás po porodu čeká cesta na matriku (nezapomeňte osobní doklady), kde bude partner zapsán. Pokud jste svobodná a nechcete, aby byl otec v rodném listu dítěte uváděn, máte na to právo, přicházíte tím však o možnost stanovení výživného a další povinnosti druhého rodiče. Dokonce ještě před porodem můžete žádat otce dítěte o zaplacení tzv. nákladů neprovdané matky a nákladů na pořízení výbavičky.

No a dostáváme se k určení otcovství (většinou z důvodu vymáhání výživného). V tomto případě se podává návrh na určení otcovství a postupuje se dle výše uvedeného seznamu. Součástí tohoto řízení jsou znalecké posudky, založené dnes převážně na genetických testech (většinou ze slin, dále také z krve - rodičů a dítěte). Pokud si testy provedete sami doma (dají se sehnat na internetu), není to postup u soudu uznatelný a musí jej stejně provést soudní znalec znovu. Můžete se však na jeho základě dohodnout se všemi zúčastněnými na podmínkách péče o dítě, dohoda však nebude soudně zpečetěna. 

Co se týče úpravy poměrů k dětem, je to většinou předstupeň rozvodového řízení. Žádný rozvod totiž bez této úpravy nebude proveden. Dokonce se toto řeší i pro dvě období, před rozvodem a po něm. Pokud se oba manželé dohodnou (a souhlasí i jejich děti, zvláště jsou-li již starší a schopní vyjádřit svůj názor), lze celý rozvod vyřešit dohodou. Stačí vám k tomu dohody o dětech, majetku a bydlení, napsané právníkem. V případě vážného sporu, který nejste sami schopni rozhodnout, je teprve čas se obrátit na soud (podat návrh). Stanovení péče o dítě a výše výživného je pak v kompetenci soudu. 
Před rozvodem se můžete obrátit na Poradnu pro mezilidské vztahy u sociálního odboru magistrátu. Je bezplatná a může vám pomoci v ujasnění toho, zda je rozvod nutný či nikoliv. U soudu pak tímto prokážete, že jste měli vůli svou situaci řešit. 

Ne vždy jen v souvislosti s rozvodem se může řešit i odebrání dítěte z péče. V zájmu dítěte je být primárně s matkou. Až v případě, že matka opravdu není ve stavu se o dítě postarat, může být péče převedena na otce či další rodinné příslušníky, v krajních případech může být dítě umístěno do ústavu. Pokud máte strach, že byste o dítě mohla přijít, nemusíte se příliš obávat. Otec či jiný autor návrhu by musel totiž dokazovat, že této péče nejste schopna a že jsou závažné důvody k jeho odebrání. Celou záležitost SPOD prošetřuje a ověřuje, protože právě tyto obavy jsou častým důvodem psychického týrání a nemožnosti odejít, běžně se tímto vyhrožuje a vydírá. 

Nově se SPOD vyjadřuje i k ukončování stavebního spoření vedeného na rodné číslo dítěte (nezletilé osoby).

Ve všech uvedených případech doporučujeme řešit věc osobně na oddělení SPOD v úředních hodinách. Nabízí nejen samotné řešení, ale i poradenství.

Na co si dát pozor: 
Pro styk s úřady i soudem používejte vždy adresu, na které se zdržujete a kde je možné vás zastihnout. Nemusí se vždy jednat o trvalé bydliště, je to tzv. doručovací adresa. 
Všechny dohody o dětech, bydlení a majetku mějte sepsány písemně a ideálně i ověřené notářem pro případ, že by se jinak poklidná situace změnila a došlo např. k únosu dětí, neplacení výživného atd. 
Pokuste se vše vyřešit dohodou, soudní řízení může být nejen zdlouhavé, ale zvláště psychicky náročné pro všechny účastníky. Obracejte se na soud až v případě vážných sporů. 
Pokud se ocitnete v nouzi, neváhejte žádat o pomoc. Odbor SPOD může pomoci kdykoliv, kdy jsou s vámi v tíživé situaci děti. V případě násilí volejte rovnou policii. 




Žádné komentáře:

Okomentovat