neděle 29. června 2014

Domácí bublifuk


Máte doma malé dítě a neustále jen kupujete nové bublifuky nebo nehorázně drahou náplň do nich? Zkuste si udělat vlastní...






Potřebujete:
10 dílů vody (nejlépe destilované, ta z kohoutku může být příliš tvrdá a bubliny nebudou tak pevné)
4 díly saponátu (obyčejný jar, bez všech možných extra, super a oxy složek, ideálně i bez "příchuti")
1 díl glycerínu (koupíte v lékárně jako "glycerol 85%)

Pozn.: Aby se vám díly dobře počítaly, můžete si připravit např. 1,5 L PET láhev, kterou pečlivě vymyjete od všech zbytků i pachů. Na recepturu pak použijete 1 litr vody, 4 deci saponátu a deci glycerínu.

Vše smíchejte a zahřejte na teplotu cca 80°C (pálí, ale ještě nevře), nechte vychladnout a odstát 24 hodin. Skladujte v uzavřené nádobě a pokud máte větší množství, které děti nespotřebují během pár dní, pak pro jistotu i v lednici.

Pokud se vám nechce složitě míchat, jako první pomoc proti nudě funguje i obyčejná mýdlová voda (znalci tvrdí, že nejlepší je mýdlo s jelenem ;-) ).


A protože malé děti jsou velcí nezmaři a potřebují pořád nějakou zábavu, máme pro vás ještě jeden jednoduchý recept, kterým je můžete zabavit:
Potřebovat budete:
250 g tvarohu (měkký ve vaničce)
1/4 másla, případně jednu Lučinu pro zjemnění chuti
1 mrkev
sůl, pepř (dle věku dítěte)

Postup: Ušleháme tvaroh, přidáme máslo a znovu vyšleháme. Přidáme nastrouhanou mrkev, promícháme a dochutíme solí a pepřem. 
Větší děti zvládnou jistě i nastrouhat mrkev, menší minimálně vykydnout tvaroh z vaničky a míchat. Udělejte s nimi tuto pomazánku jednou a pak už jen obměňujte (místo mrkve můžete dát kapii, zelenou cibulku, bylinky atd.). Děti jistě bude bavit, když budou moci samy vařit...

Žádné komentáře:

Okomentovat